Politikalar

Üniversitemiz, kamu otoritesi tarafından tanımlanmış çerçevede, bilimsel özerkliğe ve kamu tüzelkişiliğine sahip, yüksek düzeyde, eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, yayın ve danışmanlık yapan yükseköğretim kurumudur. Bu nedenle, politikalarımız, strateji haritamızda yer alan amaçlarımız, hedeflerimiz, paydaşlarımız ve araçlarımız arasında katalizör ve ara yüz fonksiyonu görmektedir. Politikalar, bunların modüler yapıda entegre edildiği kritik platform rolü üstlenmektedir.

Temel Politika Perspektifimiz

Üniversitemiz Kamu Otoritesinin belirlediği mevzuat ile kendi tercih ve önceliğini eşleştiren politika perspektifine sahiptir. Gelecek dönemde misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma, araştırmaya odaklanma, farklı eğitim-öğretim alanlarında uzmanlaşma gibi trendler önem kazanacaktır. Bu alanlarda sürdürülebilir mukayeseli avantaj elde edebilmenin en önemli aracı, kalite güvence sistemin yapısı ve özelliği olacaktır. Genel çerçevede, eğitim ve öğretim politikamızın iki boyutu bulunmaktadır. ilk boyut, bilgiye kolayca ulaşabilen, öğrendiklerini eleştirel yaklaşımla sorgulayan, sürekli gelişmeyi amaç edinip ekip çalışmasının sağlayacağı sinerjiden yararlanmasını bilen, farklı düşüncelere açık, donanımlı bireyler yetiştirmekle ilgilidir. İkinci boyut, öğrenci, akademi, iş dünyası ve diğer tüm paydaşların ihtiyaçlarını gözeten, değişime dayalı sürekli gelişmeyi esas alan, kuramsal temeli güçlü, analitik düşünceyi teşvik eden ve uygulamayı dikkate alan katılımcı bir eğitim-öğretim konseptine işaret etmektedir. Kamu Otoritesine ve topluma sunduğumuz Kurumsal Değerlendirme raporlarımızda yer alan kalite güvence sistemimiz ve bunun bileşenleri, politika perspektifimizin ana belirleyicisi olacaktır. Eğitim-öğretim, araştırma ve geliştirme, yönetim sistemine ilişkin politikalarımızı bu çerçevede yeniden tanımlıyoruz. Bu yaklaşımla belirlenecek politikalarımız, vizyonumuza uygun olarak tanımladığımız amaçlarımıza ulaşmamıza önemli katkı sağlayacaktır.

Eğitim-Öğretim Politikamız

Eğitim ve öğretim politikamız ana konusu, akademik programların tasarımı ve onayına ilişkin süreçlerin hedeflenen öğrenme çıktıları ve yeterliliklere uyum kalitesini artırmaktır. Bunun yanında, programların sürekli izlenmesi ve güncellenmesi, bilgi ve beceri kazandırmaya odaklı öğrenci merkezli iş, işlem ve faaliyetlerin iyileştirilmesi, akademik kadronun görev ve yetkilendirilmesi gibi hususlar da bu kapsamda ele alınacaktır. Politikamızın belirlenen amaçlarına ulaşmasını sağlamak amacıyla alt bileşenlerine de gerekli önem verilecektir. Eğitim ve öğretim politikamızın üç alt bileşeni bulunmaktadır. Lisans düzeyinde, sürekli iyileştirme ilkeleri benimsenmekte, evrensel içerikte ve çağdaş yaklaşımlar uygulanmaktadır. Lisansüstü düzeyde ise, ileri seviyede akademik analitik, eleştirel ve araştırıcı bir lisansüstü eğitim anlayışıyla hareket edilmekte, profesyonellerin ve piyasanın beklentilerini karşılayan ve akademik tercihlerle uyumlu programlara öncelik verilmekte, disiplinler arası ve özellikli konularda yeni programlar geliştirilmektedir. Örgün bu programların yanı sıra, hayat boyu öğrenme yaklaşımıyla uzaktan eğitim ve sertifika programları, ihtiyaç duyulan mesleki yeterlikler çerçevesinde yürütülmektedir. Bu yaklaşım, hem lisans düzeyinde bölümlerin hem de lisansüstü düzeyde programların, kendine has özellikleri gözetilerek uygulanacaktır. Bu diploma odaklı öğretim yanında, sertifika odaklı eğitim de ağırlık verilecektir. Seçilmiş veya talep edilmiş alanlarda uzaktan eğitim-öğretim politikası da geliştirilecektir.

Yayın, Araştırma ve Geliştirme Politikamız

Politika önceliğimiz, ülke olarak bireysel ve kurumsal rekabet gücümüze katkı sağlamak, toplumsal fayda üretmektir. Bu çerçevede araştırma kaynaklarının çeşitlenmesine ve büyümesine öncelik verilecektir. Özgün araştırma kadrosunun oluşumuna imkân sağlayacak ortamlar oluşturulacaktır. Harcanan emek, zaman ve finansmanın geri dönüşleri takip edilecek, performans izleme sistemi kurulacaktır. Nitelikli, etkili, akademik ve uygulama ağırlıklı araştırma ve yayın faaliyetleri ile projeleri destekleyen, öğretim elemanlarının araştırma ve yayın yapabilmesi için gerekli imkânları sunan ve teşvik eden bir anlayış esas alınacaktır. Etkili politika dizayn etmek amacıyla, iç ve dış paydaşlarla işlevsel işbirliği modelleri geliştirilecektir. Yerli ve yabancı fonlara ulaşma imkanları artırılacaktır. Bu tür etkinlikler teşvik edilecek ve desteklenecektir.

Yönetim Sistemi Politikamız

Üniversitemizde insanı merkeze alan ve onun bilgi, beceri ve yetkinliğini en üst düzeyde ortaya çıkmasını sağlayan, karşılıklı saygıyı, sevgiyi ve ahlaki değerleri üst düzeyde tutan; katılımcı, adil, şeffaf ve mevzuata uygun bir yönetim tarzı esas alınacaktır. Bilgi, tecrübe ve imkân ve kaynaklarımızı toplumla paylaşacak, faaliyetlerinde iş ahlakının gereklerini gözeteceğiz. Yönetim ve idari birimlerin yapısına, yapıcı yol göstericiliğe ve gerekli yetkinliğe sahip özellik kazandırılacaktır. Sahip olduğumuz imkân ve kaynakların etkin ve verimli kullanılmasını sağlayacak yönetim sistemi kurulacaktır. Yönetsel ve operasyonel faaliyetler gerekli periyodik veri ve bilgi derleme ve değerlendirme süreçleri iyileştirilecektir. Dışardan tedarik edilen hizmetlerin kalitesini ve sürekliliğini güvence altına alan yapı oluşturulacaktır.. Yönetim ve idari kadrolarımızın verimliliğini ölçüp değerlendirebilen ve hesap verebilirliklerini sağlayan mekanizmalar güçlendirilecektir. Yükseköğretimler ile ilgili iş, işlem ve faaliyetlerimiz ile ilgili bilgiler açık, doğru, güncel ve kolay ulaşılabilir şekilde yayımlanacak, kamuoyu bilgilendirilecektir. Üniversitenin tanıtımı için hedef kitlelere doğru formlarda ve mecralarda ulaşılacak, sanat, siyaset, spor, kültür ve iş dünyası ile yakın işbirlikleri gerçekleştirilecektir. yazılı ve görsel basın ile ilişkilerde ve sosyal medyadaki tanıtımlarda çeşitlilik ve süreklilik ön planda tutulacaktır. Stratejik yatırım planlarını ve olası ekonomik sıkıntıları karşılamak için yeterli likiditeye sahip olmak, finansal gücü koruyacak mekanizmalar oluşturmak, akademik ve idari iş, işlem ve faaliyetlerin devamını garanti etmek finansal sürdürülebilirlik açısından özel önem taşımaktadır. Yönetim sistemi politikasının önemli bir parçası da mali politikadır. Öz kaynaklarla varlığını sürdürmek, mali kaynak çeşitliliğini artırmak, kaynaklar etkinlik, verimlilik ve alternatif maliyetler dikkate alarak kullanmak mali politikaların kapsamında ele alınacaktır. Etkinlik, verimlilik ve alternatif maliyetleri gözetmek yönetim sistemi politikamızın merkezinde yer alacaktır. Tüm süreçleri ve performansı iyileştirilecek, yayın, araştırma, proje ve yenilik çalışmaları için akademik zaman artırılacak, strateji haritamızın bileşenlerini yerine getirebilmek için sürdürülebilir ortam oluşturulacaktır.

Kalite Güvence Sistemi Politikamız

Üniversitemizde sunulan yükseköğretimle ilgili doğrudan ve/veya dolaylı iş, işlem ve faaliyetlerin, paydaşların tercih ve öncelikleriyle örtüşen, talep ve beklentilerini karşılayan özelliklere sahip olmasını sağlayacak karar ve uygulamalara destek veren sistemlerini güçlendireceğiz. Paydaşlarımızla ve iş ortaklarımızla ilişki yönetiminde de kalite yaklaşımına önem vereceğiz. Söz konusu bu süreçlerin her aşamasında elektronik altyapılar ve dijital platformlar kullanılacaktır. Stratejik planımızın ve dolayısıyla yönetimimizin önemli bir parçası olan kalite güvence sistemini güçlendirecek, kamuoyuyla paylaşacağız. Bu nedenle, sistemin stratejik planın belirlenen bileşenleriyle ilişkilendirildiği süreçler de tanımlanacaktır. Sistemin etkinliğini artırmak amacıyla, kalite komisyonun rol ve fonksiyonu artırılacak, paydaşların katılımı ve katkı vermeleri sağlanacaktır.

Paydaşlarımıza Yönelik Politikalarımız

Öğrencilerimize, kaliteli farklılık ve girişimcilik kapasitesi kazandırmak için, rekabet avantajı kazandıran ve mükemmel kariyer fırsatları sunan eğitim-öğretim müfredatı uygulayacak, bilgi ve beceri kazandırmada performansı yüksek akademisyenlerden ders almalarını sağlayacak, kaliteli fiziksel ve destekleyici öğrenme ortamları, serbest zaman değerlendirme imkanları sunacağız. Öğrencilerin sorgulama yapmalarına, analitik düşünmelerine ve düşüncelerini özgürce ifade etmelerine; bilimsel, sosyal ve kültürel açıdan kendilerini geliştirmelerine imkân sağlanır. Akademik ve idari personelimizin gelişimine katkı verecek, iş, işlem ve faaliyetlerimizde yetkilendireceğiz. Bu çerçevede, sürekli gelişmeyi garanti eden etkin liderlik ve yönetim kültürü oluşturacak, sürekli iyileşmeye, başarıya odaklı kariyere dayalı beşeri sermaye yeteneğini geliştirecek, uygun, şeffaf ve motive edici teşvik ve ödül sistemini güncelleyeceğiz. Akademik personel bakımından alanında temayüz etmiş yenilikçi, girişimci ve evrensel vizyonu olanlar, idari personel bakımından ise görevin gereklerine uygun bilgiye ve beceriye sahip, yenilikçi olanlar tercih edilecektir. Akademik ve idari personelin değerlendirilmesi performansa dayalı bir sistem çerçevesinde yapılacaktır. Faaliyet ve iş ortaklarımıza yönelik hizmetlerle ilgi politikalarımızda, yüksek kalitede çalışma etkinliği ve verimliliği sunan sorumlu/esnek yapılı üniversite yapısı oluşturmaya ağırlık vereceğiz. Araştırma ve projelerde, alanında lider, yetkin akademik ve idari personel ile iş yapmaya özen göstereceğiz. Sunulan iş, işlem ve faaliyetlerde de yüksek kalite ve uygunluyu gözeteceğiz. Üniversitemiz, İstanbul Ticaret Odasının ve İstanbul Ticaret Odası Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı’nın prestij ve kurumsal sosyal sorumluluk projesi olarak kurulmuştur. Üniversitemizi kuran iradelerin temsil edildiği, İstanbul Ticaret Odası ile İstanbul Ticaret Odası Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı’nın tercih ve öncelikleri, karar ve uygulama süreçlerimizin önemli belirleyicilerinden biridir. Akademik bilginin ve uygulama tecrübesinin, yükseköğretimde kullanılmasını amaçlayan işbirliği alanları, Oda ile Üniversite arasında imzalanan protokolle de belirlenmiştir. İş, işlem ve faaliyetlerimizin her aşamasında Oda’nın ve Vakfın destekleri, Üniversitemizin kaliteli farklılık üretme kapasitesini artırmaktadır.

HABERLER

Duyurular
21
Eki
Öğrenci Kalite Eğitimi Video Serisi Yayımlandı!
21
Eki
Akademisyen Kalite Eğitimi Video Serisi Yayımlandı!
16
Eki
Kalite Koordinatörlüğümüz, 14 Ekim Dünya Standartlar Günü ve TSE 70. Yıl Programı̵ ...
11
Eki
TS EN ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi 2. Gözetim Tetkiki Gerçekleştirildi.
20
Eyl
Kalite Koordinatörlüğü Öğrenci Oryantasyon Sunumu
Etkinlikler
16
Eki
Kalite Topluluğu Tanışma Kahvaltısı Düzenledi
24
Haz
Kalite Topluluğu Bahar Havası Etkinliği Düzenledi
24
Haz
Kalite Topluluğu Eğitim Semineri Düzenledi
24
Haz
Kalite Topluluğu Sosyal Sorumluluk Projesi Gerçekleştirdi
24
Haz
Kalite Topluluğu İlk Toplantısını Gerçekleştirdi